Produkten har blivit tillagd i varukorgen
  • ​    Fri frakt på beställningar över 849 kr
  •     Frakt endast 49 kr
Svenska English
Cart 0

SIMPLY SCANDINAVIA

Hos Longcoast Living hittar du ett utvalt sortiment av handmålat porslin från Simply Scandinavia. Simply Scandinavia tar fram klassiska föremål i handmålat porslin; vackra krukor, fat, skålar, mattallrikar, assietter och prydnadsföremål. Simply Scandinavia utgår från gamla förebilder och tillverkar dem för hand som förr i tiden.

Simply Scandinavia tillverkar så korrekta återgivningar av kinesiskt porslin som möjligt, krukor, jardinierer, vaser, skålar och fat i klassiska former. Ostindiskt kallas de kinesiska porslinsmönster som exporterades till Europa med samma traditionella mönstervärld som kineserna själva uppskattade. Exportporslin är däremot former och mönster som de europeiska kompanierna beställde i Kina efter västerländska förlagor, minutiöst kopierade av de kinesiska hantverkarna.

Ostindiskt porslin
Svenska Ostindiska Companiet grundades 1731 efter utländsk förebild och handlade med Ostasien och då främst med Kina. Till en början var det en extremt lönsam affär, vissa år var avkastningen nästan 400 procent, men i början av 1800-talet gick det sämre och Companiet lades ner. De båda grundarna Niclas Sahlgren och Colin Campbell blev mycket rika män och Göteborg som var hemmahamn blomstrade under andra halvan av 1700-talet. Företaget fick kungliga privilegier som tex ensamrätter och skattelättnader vilket ytterligare hjälpte Companiet att bli det mest vinstgivande affärsäventyret under denna tiden. Förutom import av te, siden, porslin och kryddor tog man emot specialbeställningar på vapenporslin med leverans ett år senare. Den hemtagna lasten gick på auktion i Göteborg och spreds över hela Europa. Totalt genomfördes 132 resor till Ostasien fram till Companiets nedläggning 1813.

Ett av Simply Scandinavia´s populäraste mönster är döpt till ”Campell” efter en av Companiets grundare. Mönstret föreställer de ”hundra antikviteterna”, ett populärt och symbolladdat mönster i Kina under 1700-talet.

Ostindienfararen ”Götheborg” förliste den 12 september 1745 bara 900 meter från sin hemmahamn i Sverige. Skeppet hade varit borta 30 månader på sin tur till Kanton i Kina för att köpa te, siden, kryddor och porslin. Det mesta av lasten bärgades innan fartyget sjönk helt och såldes senare på auktion i Göteborg. Genom åren har man bärgat mer av den dyrbara lasten av porslin och Simply Scandinavia har inspirerats av flera mönster ur fartygets last av ostindiskt porslin, förutom ”Götheborg” kommer ”Campbell” från dessa vrakfynd.

Produkter
Stilar
Varumärken
Övrigt
Svenska English